Burun Eti Ameliyatı

Burun Eti (Konka Hipertrofisi) Ameliyatı Nedir?

Nefes almak hayati öneme sahiptir. Burun tıkanıklığı cerrahisinde burun eti ameliyatları sıklıkla yapılan cerrahi operasyonlardır. Burun içerisinde burun eti (konka) denilen soluduğumuz havayı akciğerlere ideal nem ve ısıda yönlendiren etler bulunmaktadır. Burun içi sıvıların yani sümüklerin salgılanması da bu etler sayesinde olur. Dış ortamdan soluduğumuz havayı filtre etme görevlerini yapar. Soğuk havalarda şişer sıcak havalarda ise küçülürler. Konka hipertrofisi olarak da adlandırılan burun eti büyümesi nefes yollarını tıkar ve nefes almayı güçleştirir.  Bu problemin ortadan kaldırmak için cerrahi bir yöntemle burun etlerinin küçültülmesi işlemine burun eti ameliyatı denir. Burun eti tedavisinde ilaç tedavisi yöntemleri de mevcuttur. İlaçla herhangi bir gelişme kaydedilmezse cerrahi müdahale şarttır.

Burun Eti Büyümesi Neden Olur?

Kişiden kişiye farklılık gösteren burun eti büyümeleri genetik, çevresel faktörler, alerjik veya enfeksiyon kapma sebeplerinden kaynaklanmaktadır.

Burun Eti Büyümesi Hangi Problemlere Yol Açar?

Burun eti büyümesi öncelikle burunu tıkar ve nefes almayı güçleştirir. Kişinin yaşam kalitesi oldukça düşer. Kişiler günlük hayatta çabuk yorulmaya başlarlar. Burun tıkandığı için uykuda sürekli ağızdan nefes almaya başlanır. Yeterli solunum olmadığı için uyku apnesi problemleri olur. Uyku apnesi kalp krizlerini tetikleyebilir. Sürekli ağızdan nefes alınması havanın filtre edilmeden ciğerlere gitmesi faranjite sebep olabilir. Gece uykusu sürekli bölünür ve bu sebeple yorgunluk hissi oluşur.

Burun Eti Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Yaşam kalitesi düşenlere ve başka genel sağlık problemi olmayan herkese yapılabilir. Hamileler, emzirenler ve farklı sağlık problemleri olanlara tavsiye edilmez.  Op. Dr. Selman Doğantemur ile yapacağınız görüşme sırasında size daha detaylı bilgi verecektir. Ameliyat öncesi size uygun bir aday olup olmadığınızı söyleyecektir.

Burun Eti Ameliyatı Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Ameliyat öncesi kan inceltici Aspirin gibi ilaçların 2 hafta önceden alımı kesilmelidir. Bu sayede aşırı kanama riski azaltılır. Alerjiniz olan ilaçlar var ise bunu doktorunuza söyleyin. Genel anestezi altında ameliyat olacaksanız 12 saat öncesinden bir şey yiyip içmemelisiniz.

Burun Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun eti ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Genelde lokal anestezi tercih edilir ancak hasta konforu düşünülürse genel anestezi altında da yapılabilir. Burun eti ameliyatları daha önceden açık ameliyat yaklaşımı kullanılarak yapılırdı. Ancak teknolojinin gelişmesiyle lazer ya da radyo frekans teknikleri kullanılarak yapılmaktadır. Lazer yönteminde burun etine lazer ışını verilerek küçülme sağlanır. Radyo frekansta ise burun etine yerleştirilen elektrotların ısıtılmasıyla küçülme sağlanır. Ameliyat yaklaşık olarak 20 ila 30 dakika sürmektedir. Aynı gün taburcu olabilirsiniz. Ancak doktorunuzun durumunuzu değerlendirmesi sonucu sizi bir gece müşahede altında tutabilir.

Burun Eti Ameliyatı İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyat sonrası tamamen iyileşme 5 ila 8 hafta arasındadır. Kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Lazer ya da radyo frekansı ile ameliyatınız yapıldıysa tampon kullanılmaz. Ameliyat sonrası ağrı yaşanmaz. Ancak bölgede hafif sızı ve hassasiyetler yaşanabilir. Birkaç gün içerisinde nefes almada belirgin iyileşmeler fark edilecektir. Bir hafta sonra günlük normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Kanama ve şişme olasılığını daha da azaltmak için doktorunuzun operasyon sonrası iyileşme protokollerini mutlaka takip etmelisiniz. Bunun yanında yapmanız gerekenler;

  • Uyurken kafanın kaldırılması gerekir.
  • Birkaç hafta boyunca burnunuzu sümkürmeyin.
  • Kıyafetleri giyerken burnunuza dokundurmayın.
  • Burun kanamalarından kaçınmak için 3 hafta boyunca ağır egzersizlerden kaçınmalısınız.

Burun Eti Ameliyatı Riskli midir?

Herhangi bir cerrahi operasyonda olduğu gibi kanama, enfeksiyon ve anestezik reaksiyon potansiyelini taşımaktadır. Burun eti ameliyatına özgü diğer olası riskler şunlardır:

      • Aşırı burun tıkanıklığı gibi devam eden semptomlar, nefes alma problemleri
      • Aşırı kanama
      • Enfeksiyona bağlı komplikasyonlar
      • Baş ağrısı
      • Koku alma kaybı
      • Aşırı morarma, şişlik
      • Burunda kan pıhtılaşması
      • Bölgede uyuşukluk

Bu durumlar yaşandığında derhal ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuza başvurmanız gerekir.