Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?

Göz kapağı estetiği göz kapaklarında meydana gelen deformiteler ve fonksiyonel bozuklukları gidermek için kozmetik maksatlı yapılan cerrahi müdahalelere denir. Alt ya da üst kapakta müdahalesi mümkündür. Yaşlı insanlardaki görüş problemlerini üst kapaktaki sarkıklar giderilerek yapılabilir.

Göz Kapağı Problemleri Nelerdir?

Cilt yaşlandıkça esnekliğini yavaş yavaş kaybeder. Yer çekimi ve esnekliğin kaybolmasıyla göz kapaklarında cilt birikmeye başlar. Alt göz kapağında siyah torbalara, kırışıklıklara ve şişkinliklere neden olur. Göz küresini kafatasına tamponlayan yağ da üst ve alt göz kapaklarında şişkinliklere neden olabilir. Üst göz kapağında sarkan deri kirpikler üzerine düşer ve gözün görme yolunu kısıtlar. Yağı yerinde tutan ince zar, yaşla birlikte zayıflar kapaklara çıkmasına izin verir.

Halk arasında çok kullanılan göz kapağı düşmesi göz kapağında travma sonuçlu veya yaşa bağlı nedenlerle oluşan düşme veya sarkıklara denmektedir.

Problemler kısaca şöyledir:

  • Üst göz kapağını bozan gevşek veya sarkan cilt, bazen görme bozukluğuna sebep olur.
  • Göz kapaklarında şişlik gibi görünen yağ birikintileri
  • Göz altındaki siyah torbalar
  • İrisin altında beyazı gösteren alt göz kapaklarının sarkması
  • Alt göz kapağında aşırı cilt birikmesi ve ince kırışıklıklar

Göz Kapağı Estetiği Olacak Uygun Adaylar Kimlerdir?

  • Gerçekçi hedefleri olan bireyler
  • Ciddi göz kapağı problemi olan bireyler
  • Başka tıbbi problemi olmayanlar

Göz kapağı ameliyatı için aday olduğunuzdan emin değilseniz, doktorunuzdan göz kapaklarınızla ilgili herhangi bir tıbbi sorun olup olmadığıyla ilgili olarak randevu almanızda fayda var.

Göz kapaklarımız yüzün bir parçasıdır. Sarkan bir göz kapağı kaş ve alının gevşemesi sonucu olabilir. Göz kapağı ile ilgili problemlerin başka sebeplerden olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Başka tedavi şekli ve yöntemleri gerektirebilir. Yüz estetiğine olan ilgi ve tecrübesi ile Op. Dr.Selman Doğantemur ile yapacağınız görüşme sırasında hangi yaklaşımın sizin için en uygun olacağına karar verecektir.

Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat sırasında, göz kapaklarınızın kıvrımlarında, üst göz kapağının kırışıklığında ve kirpiklerin hemen altında veya alt göz kapağının arkasında kesi yapılır.Ameliyat esnasında, cerrahınız aşırı cilt ve yağ pedlerinin çıkarılması gereken yerleri belirler ve hassas işaretler koyar. Bazen alt kısımda yatan yağ dokusu da çıkarılabilir.

Bu dokular cerrahi makaslar, radyo frekanslı kesme cihazları veya lazerler gibi cerrahi aletlerle çıkarılır. Dikişler veya doku yapıştırıcıları vasıtasıyla yeniden şekillendirilir.

İşlem sırasında cerrahınız yapılan preoperatif değerlendirmeler sonucu ne kadar cilt, kas ve yağ alınacağına karar verir. Daha gelişmiş bir sonuç elde etmek için cildi kaplayarak kalan kırışıklıkları düzeltmek için karbondioksit lazeri kullanabilir. Kaşları kaldırmak içinde ayrı bir prosedür izlenebilir. Kaşı kaldırmak için kafa derisine kesi yapılır ve cilt sıkılaştırılır.

Göz Kapağı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bu ameliyat ameliyatın derecesine göre değişiklik göstermektedir. Normal şartlar altında 45 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.

Göz Kapağı Estetiği İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye farklılıklar göstermekle beraber atılacak adımlar şu şekildedir.

İlk gün, uyanık olduğunuz her saatte bir sefer yaklaşık 10 ila 15 dakika buz uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulama şişmeyi azaltırken morarmayı da giderir. Bu ameliyat sonrası şiddetli ağrı ve acılar enfeksiyon olmadığı sürece oluşmaz. İhtiyaç halinde doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır.

Genellikle sütürler dört ila yedi gün içinde kendi başlarına düşer eğer çözülmeyen sütür ise doktorunuz bunu 1 hafta sonra çıkarır.

Herhangi şiddetli ağrı durumunda ve görme yetisinde kayıp durumunda derhal doktorunuzla görüşmelisiniz.  İyileşmenin tamamlanması 2 ya da 3 haftayı bulmaktadır. Bu zaman zarfında göz beyazınız kanlanabilir. Bu gayet normal bir durumdur. Gözlük kullanabilirsiniz. İyileşme tamamlanana kadar göz makyajı yapmamalısınız.

Görüş açınız genişlediğine dair bir his uyanırsa bu ameliyatınızın gayet başarılı geçtiği anlamına gelir.

Göz Kapağı Estetik Ameliyatının Olası Riskleri Nelerdir?

Göz kapağı ameliyatları çok basit bir operasyondur ve nadiren operasyon sonrası komplikasyon gelişir. Göz kapağı cerrahisinin olası komplikasyonlarından biri gözlerin anormal kuruluğundan kaynaklı geçici olarak göz kapaklarının tamamen kapanamamasıdır.  Bu durum birkaç hafta sonra düzelir bu esnada göz damlaları ve nemlendiriciler kullanılmalıdır. Bu durum 3 ayı geçerse ikincil bir cerrahi müdahale gerekebilir.

Cerrahi müdahale sonrası diğer potansiyel komplikasyonlar:

  • Göz kapağı enfeksiyonu
  • Çift görme
  • Retrobulbar kanama kaynaklı görme kaybı
  • Gözle görülür cerrahi iz (skar)
  • Gözkapağının yanlış dislokasyonu
  • Göz kapaklarının uyuşması
  • Aşırı düzeltme (çok fazla cildi çıkarma)

Yukarıda belirtilen sorunları yaşıyorsanız derhal operasyonunuzu gerçekleştiren doktorunuza danışmalısınız.