Migren Botoksu

Migren Botoksu Nedir?

Botoksun kozmetik maksatlı kullanımı herkes tarafından bilinmektedir. Sadece kozmetik mi? Elbette “hayır”. Kozmetik kullanımının dışında artık günümüzde hayatı çekilmez hale getiren migren tedavileri içinde kullanılmaktadır. Migren çoğunlukla ataklar halinde oluşan bir baş ağrısı tipidir. Özellikle ataklar esnasında kusma, bulantı, ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet içermektedir ve ataklar yaz aylarında daha sık yaşanmaktadır. Kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülür. Bunun yanında insan yaşamını son derece olumsuz etkiler ve yaşam kalitesini düşürür. Botoksun migren tedavisinde kullanımı 2010 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandığından beri kullanımı dünya çapında yaygınlaşmıştır. Kronik baş ağrılarına karşı kesin tedavi yöntemi olma başarısı sunmuştur. Başarısızlık oranı %7’dir.

Migren botoksu başın ağrı yapan bölgelerine çok ince uçlu enjektörler vasıtasıyla botoks ilacı enjekte edilerek tedavi edilmesine denir diyebiliriz.

Botoksun migreni tedavi etmesi bilimsel olarak kanıtlanmasa da, bilim adamları beyinden gelen ağrı sinyallerini taşıyan nörotansmitter denen kimyasalları bloke ettiğini düşünmektedir.

Botoks ayda 2 ve 2’den fazla migren nöbeti geçiren hastalar için tavsiye edilmektedir. İstatistiksel bir çalışma da botoksun yarı yarıya başarısı olduğu kesin kanıtlanmıştır. Bazı hastalarda kesin çözüm olduğu bilgisi de mevcuttur.

Migren Botoksu Nasıl Uygulanır?

Kozmetik maksatlı botokstan farkı, uygulanan bölgeye daha fazla botoks uygulaması yapılmasıdır. Uygulamayı yapan doktor tarafından başın ağrı yapan bölgeleri tespit edildikten sonra bu bölgelere uyuşması için özel bir krem sürülür. Bu bölgeler genellikle şakaklar, alın ve ensedir. Migreninizin şiddetine göre tespit edilen bölgelere (genellikle 30 ila 40 yer tespit edilir) çok ince uçlu iğne ile botoks ilacı enjekte edilir. Bu işlem 20 ila 30 dakika arası sürer. Acı veya ağrı hissetmezsiniz. Botoks geçici bir yöntem olduğundan uygulama, yaşadığınız ataklar göz önüne alınarak 3 ay da bir doktorunuzun tavsiyesine göre tekrarlanabilir. Uygulama bittikten sonra günlük yaşamınıza dönebilirsiniz.

Migren Botoksu Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Her tedavi prosedüründe olduğu gibi migren botoksu işlemi de beraberin bazı riskler getirmektedir. Normal şartlarda çok nadir yan etkiler görünse de bazı komplikasyonlar oluşabilir. Bu sadece uygulanan bölge ile sınırlı kalmayıp vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma,
  • Nefes alma problemleri ve astım semptomları,
  • Kas ağrıları ve yorgunluk,
  • Görme problemleri
  • Kısmi geçici felç, mesane kontrol kaybı, boyun ağrısı,
  • Alerjik reaksiyonlar ve diğer ilaçlarla etkileşimler.

Bu tip komplikasyonlar yaşadığınızda derhal botoksu gerçekleştiren doktorunuza başvurmalısınız.