Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Sinüs Ameliyatı) Nedir?
Endoskopik sinüs cerrahisi (Sinüzit Ameliyatı), sinüslerdeki tıkanıklıkları gidermek için kullanılan cerrahi bir işlemdir. Bu tıkanmalar, sinüs mukoza zarlarının şiştiği ve tıkandığı sinüzite neden olmaktadır. Bu da ağrı, drenaj ve solunum bozukluğuna sebep olur.
Kronik sinüzit, uzun süreli enfeksiyon ve sinüslerin iltihaplanması ile karakterize edilen bir hastalıktır. Akut sinüzit 5 ila 10 hafta içerisinde ilaçla tedavi edilebilir. Eğer ilaçla tedavi işe yaramıyorsa kronik sinüzit oluşmuştur diyebiliriz. Kronik sinüzitli hastalar, şiddetli baş ağrıları, yüz basıncı, burun tıkanıklığı, renksiz burun akıntısı gibi çeşitli semptomlar yaşarlar. Sinüzit tanısı sadece doktorunuz tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirildikten sonra yapılmalıdır. Sinüzitli hastaların çoğunda, enfeksiyonlar ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, hastaların küçük bir yüzdesi için, uzun süreli ilaç tedavilerinden sonra bile enfeksiyonlar tekrarlar veya devam eder. Bu hastalar içinse genelde cerrahi müdahale gerekir.
Sinüzit Ameliyatını Kimler Olabilir?
Yaşam kalitesi düşenlere, oral yolla alınan ilaç tedavileri fayda etmeyenlere ve başka genel sağlık problemi olmayan herkese yapılabilir. Hamileler, emzirenler ve farklı sağlık problemleri olanlara tavsiye edilmez Op. Dr. Selman Doğantemur ile yapacağınız görüşme sırasında size daha detaylı bilgi verecektir. Ameliyat öncesi size uygun bir aday olup olmadığınızı söyleyecektir.
Sinüzit Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Ameliyatınıza hazırlanırken, doktorunuz sinüslerinizin durumunu ameliyat için optimize etmek için ameliyat öncesi ilaçlar reçete edebilir. İlaçlar antibiyotikleri ve / veya oral steroidleri içerebilir. Bu ilaçların alınması önemlidir. Ameliyat öncesi kan inceltici Aspirin gibi ilaçların alınmaması gerekir. Bunun yanında bir takım bitkisel ilaçlarda alınmamalıdır. Sigara ve alkol tüketimi minimuma indirilmelidir. Ameliyatınız esnasında bir refakatçinin olması gerekir. Alerjiniz olan ilaçlar var ise bunu doktorunuza söylemeniz gerekir.
Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sinüzit ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Doktorunuz bir takım test ve işlemler sonrası sizi ameliyata hazır hale getirir. Ameliyat endoskop ile yapılır ve kronik sinüzit ise, tıkalı sinüs kanalları açılır ve hastalıklı dokular temizlenir. Nazal polipte ise mukozaya dokunulmadan sinüslere dolan tüm polipler temizlenir. Eğer sinüsler tümörlü ise dokuyla beraber tümör temizlenir.
Sinüzit Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ameliyat süresi yapılacak işleme bağlı olarak yaklaşık 1 ya da 2 saat sürmektedir. Doktorunuzun ameliyat sonrası durumunuzu değerlendirmesi sonucu aynı gün eve gidebilir ya da bir gece müşahede altında kalabilirsiniz. Ameliyat esnasında burun orta kemiğine dokunulmadıysa tampon kullanılmaz.
Sinüzit Ameliyatı İyileşme Süreci Nasıldır?
Ameliyat sonrası tamamen iyileşme 10 gün sürmektedir. İlk kontrol 2 gün sonra yapılır varsa tampon çıkarılır. Ameliyat sonrası şiddetli acı veya ağrı hissedilmez. Ancak oluşacak ağrılar baş ağrısı gibi ağrı kesicilerle giderilebilir. Bölgede oluşan morluk ve şişikler birkaç gün içerisinde geçer. Doktorunuz size antibiyotik kullandırabilir. Kortizon içerikli burun spreyleri polipli hastalarda kullanılabilir.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Kanama ve şişme olasılığını daha da azaltmak için doktorunuzun operasyon sonrası iyileşme protokollerini mutlaka takip etmelisiniz. Bunun yanında yapmanız gerekenler;
- Uyurken kafanın kaldırılması gerekir.
- Birkaç gün boyunca burnunuzu sümkürmeyin.
- İyileşene kadar kıyafetleri giyerken burnunuza dokundurmayın.
- Burun kanamalarından kaçınmak için 2 hafta boyunca ağır egzersizlerden kaçının.
Sinüzit Ameliyatı Riskli midir?
Herhangi bir cerrahi operasyonda olduğu gibi kanama, enfeksiyon ve anestezik reaksiyon potansiyelini taşımaktadır. Ameliyata özgü diğer olası riskler şunlardır:
- Burnun sürekli kanaması
- Şah damarı yırtığı
- Enfeksiyona bağlı komplikasyonlar
- Göz ile ilgili komplikasyonlar (gözde hareket bozukluğu, göz içi kanama, göz çukuru travması gibi.)
- Koku alma kaybı
- Aşırı morarma, şişlik
Bu durumlar yaşandığında derhal ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuza başvurmanız gerekir.